Divendres 12. Conferència i debat
PRESENTACIÓ
En el marc del 27è Festival Internacional de Titelles, la Xarxa i l’Ajuntament de Gavà han organitzat per al divendres dia 12 de maig una conferència i un debat amb la participació de destacats professionals de les arts escèniques per a infants i joves.
Tot seguint amb el costum d’aquests darrers anys, el Festival enceta la seva primera jornada amb una reflexió oberta i compartida a l’entorn de les arts escèniques i els infants i joves.
L’experiència teatral a ulls dels infants i dels joves no para de suscitar-nos tota mena de preguntes que volem presentar davant dels experts i dels artistes i professionals que ens visiten, però que també volem compartir amb tot el públic del Festival.
La infància és un país imaginat, afermat a la realitat amb soga de fils de somnis, colors i fantasies que un ventijol esbulla i desfà com un serrell de cabells. Com hi viu el teatre? Quin joc de ficcions provoca? Com alimenta l’infant que hi juga?
El jove viu en un trànsit infinit, una circulació permanent que fila itineraris a tot vent entre vèrtexs arriscats. Quines ales forneix l’art del teatre en aquest enlairament? Quina seguretat atorga al jove l’experiència que arriba de l’escenari?
Tant la infància com la joventut són èpoques de formació en les quals els valors transmesos per la família, per l’escola, per la societat basteixen el projecte que sustentarà la persona amb un compromís cívic, o no. El teatre com hi incideix? Quin paper hi volen jugar els artistes?
Sí, ja hem dit que les preguntes que impliquen infants, joves i teatre no paren de sorgir i el Festival vol compartir-ho amb una discussió oberta feta d’una conferència i un debat.
Us hi esperem a tots.
CONFERÈNCIA
La conferència tindrà lloc a l’Espai Maragall i anirà a càrrec de l’actor, director i dramaturg Jorge Picó que parlarà de
Educació en valors i creativitat. El viatge de l’infant i el jove a través de la formació en valors i l’experiència artística
El teatre i els relats formen part de la farmaciola de primeres cures necessària per a què la infància no s’infecti de banalitat i nihilisme. Els creadors sabem que la vida dels nens i nenes no serà com la dels contes que els expliquem, però la nostra tasca és omplir-los de reserves d’optimisme. És així com podran afrontar aquests temps de canvis que vivim en els quals, ara més que mai, cal bastir projectes humanistes amb valors.
Picó és un home de teatre amb una colla de característiques que poques vegades trobem concentrades. A una trajectòria densa i reeixida com a actor i director teatral, hi afegeix una passió sincera i intensa per la pedagogia dramàtica. La seva trajectòria artística és sòlida i creix dia a dia gràcies al rigor i disciplina que aplica a l’ofici teatral, ja sigui a dalt o a baix de l’escenari. A l’altra cara d’aquest professional hi trobem una persona d’una humanitat profunda, íntimament compromès amb la societat en la que viu, intel·ligent i sensible, que li agrada compartir la taula i practicar el bon humor.
Jorge Picó (València, 1968)
Actor, director i autor de teatre valencià, ciutat on va estudiar art dramàtic i filologia anglesa abans de traslladar-se a França, el 1990, per estudiar a l’Escola Internacional de Teatre Jacques Lecoq. Més tard va treballar amb Linus Tünstrom i Mark Bell creant l’espectacle Scarecrow. Gran part de la seva carrera teatral es desenvolupa a França, gràcies al fet d’entrar a la Compagnie Philippe Genty i al seu espectacle Voyageur Inmobile. Després va compaginar el seu treball d’actor de teatre amb la direcció, primer amb Damien Bouvet, amb qui va crear Clown sur tapis de Salon, Chair de Papillon, Né i VOX i, recentment, Le poids d’un fantôme. I a Espanya, va dirigir Pasionaria per a Bambalina Titelles (Premi teatres de la Generalitat al millor espectacle del País Valencià del 2001) i L’amor del Rossinyol de Timberlake Wertembaker, presentada al Festival de Mérida 2006.
El 2003 va fundar la seva companyia, Ring de Teatro. Del 2009 al 2011 va ser director artístic del Teatre Municipal de Vilanova i la Geltrú. Ha dirigit espectacles a Espanya, França, Alemanya, Mèxic i Andorra.
Entre les seves direccions destaquem també Non Solum (2005), guanyadora del Max al millor autor en català i creació conjunta amb Sergi López, El Príncep Feliç (2010), d’O. Wilde, per a la companyia La Baldufa, 30/40 Livingstone (2011), també amb Sergi López, Cabaret Petrificat per la Cia Escarlata Circus i Barfüss (2014), un projecte per al teatre per a joves JES de Stuttgart. A l’agost del 2017 té prevista l’estrena de In the wars, de Juliet O’Brien, en el Bats Theatre de Wellington, a Nova Zelanda.
DEBAT
Després de la conferència tindrà lloc un debat amb alguns representants de les companyies convidades al Festival i altres professionals del teatre infantil i juvenil que hem convidat expressament.
- Giorgio Pupella, de la Companyia Pupella-Noguès
- Carme Tierz, directora de la revista Entreacte
- Daniel Gol, de la Companyia Teatro Distinto
Modera el debat: Jaume Amigó, de Xarxa Gavà
Són persones amb una dilatada trajectòria professional i artística, construïda nit a nit, dia a dia, davant de molts públics, de tota mena i a molts països. Igualment com l’espectador viu l’experiència estètica, també l’artista teatral passa per l’experiència creadora davant de cada públic. Estem convençuts que les reflexions de tots ells a l’entorn de l’infant i el jove en el decurs de la seva formació i enfrontats a la vivència de l’art, seran molt valuoses per a tots nosaltres.
Benvinguts al 27è Festival Internacional de Titelles de Gavà.